Treść na stronę

Mistrz Carvingu w ZSHG

W dniu 01.03.2017 w ZSHG odbyło się spotkanie z Mistrzem Carvingu.

Celem spotkania było zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności z dziedziny carvingu, które mogą zapewnić dalszy rozwój i sukces na rynku pracy.
Uczniowie podczas spotkania ćwiczyli wycinanie motywu róży w melonie.

Klasy uczestniczące w spotkaniu:
Klasa 1 TGA grupa 2
klasa 2 TGC grupa 1,2
klasa 1 TGC grupa 1,2

Wymiana polsko - francuska

20 uczniów ZSHG uczestniczyło w międzynarodowej wymianie młodzieży. Od 02.10. do 08.10.2016 r. uczniowie przebywali w Hayange we Francji. Byli goszczeni przez rodziców uczniów liceum hotelarskiego Maryse Bastié.

W czasie pobytu we Francji polska młodzież miała okazję zapoznania się z francuskim systemem szkolnictwa, poznania szkoły w Hayange , degustacji specjałów kuchni francuskiej. Nauczyciele francuscy uczyli polskich uczniów przygotowywania różnokolorowych koktajli, rozpoznawania i oceniania serów oraz sposobu ich podawania.

Uczniowie zwiedzili Luksemburg i kopalnię rudy żelaza w Neufchef. Wspólnie z francuskimi kolegami młodzież z naszej szkoły przygotowała bankiet pożegnalny.

Pobyt we Francji dostarczył wiele atrakcji i zadowolenia obu stronom. Teraz czekamy na przyjazd Francuzów w maju 2016 r. Mamy nadzieję, że ich pobyt w Polsce będzie równie udany.


W dniach 15-19 maja 2017r. gościliśmy w ZSHG grupę 17 uczniów i 2 nauczycieli z liceum hotelarskiego z Hayange we Francji. Francuzi przyjechali do Polski w ramach wymiany międzyszkolnej.

Uczniowie byli zakwaterowani w domach uczniów ZSHG, którzy w październiku 2016r. byli w Hayange.

Program pobytu francuskiej grupy obejmował zarówno wycieczki historyczno-krajoznawcze jak i wspólne zajęcia związane ze specyfiką obu szkół ( warsztaty kulinarne, carving, zwiedzanie hotelu). Oprócz zajęć zorganizowanych przez nauczycieli ZSHG, uczniowie francuscy indywidualnie ze swoimi korespondentami polskimi brali udział we wspólnych spotkaniach polsko-francuskich. Uczniowie francuscy mieli również okazję zapoznania się z codziennym życiem polskiej rodziny oraz polskimi zwyczajami.

Pobyt przebiegł w miłej atmosferze, Francuzi byli bardzo zadowoleni z wizyty w Polsce.

Młodzież z obu krajów jeszcze bardziej zintegrowała się, a polscy uczniowie mieli okazję rozmowy w języku francuskim. W październiku 2017 młodzież ZSHG wyjedzie ponownie do Hayange.

Warsztaty kulinarne - Gotuj z maluchem.

27.04.2017roku w naszej szkole w pracowniach gastronomicznych odbyły się warsztaty kulinarne ,,Gotuj z maluch’’. W warsztatach brali udział uczniowie z klasy IIIC ze szkoły podstawowej nr 35 w Gdyni oraz jako moderatorzy uczniowie z II TGA. Warsztaty odbyły się w pracowni 26 i 28. W każdej sali pracowały pary po dwóch uczniów w ZSHG i po dwóch trzecioklasistów.

Podczas 2,5 godzinnych zajęć dzieci przy współpracy naszych uczniów wykonały:

  • Owoce zapiekane z kruszonką
  • Czekoladowe fondue
  • Truskawkowy zawrót głowy
  • Ekspresowa pizza domowa
  • Babeczki z szynką
  • Koktajl spryciarza

Celem tych warsztatów dla naszych uczniów było min:

  • Pobudzenie i rozwijanie zainteresowań zawodowych,
  • Prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw,
  • Umiejętność odpowiedniego zachowania w sytuacjach nietypowych,
  • Umiejętność współpracy między sobą oraz z dziećmi,
  • Rozpowszechnianie wiedzy gastronomicznej,
  • Prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw,
  • Nabranie odwagi i pewności siebie, pracując samodzielnie z grupą dzieci

Cel warsztatów dla dzieci:

  • Poznanie, zasad zdrowego odżywiania,
  • Nauczenie się dobrych manier i reguł savoir-vivre’u,

Poznanie atrybutów związanych z pracą kucharza,

Rozwijanie umiejętności koncentracji uwagi,

Rozwijanie percepcji słuchowej,

Rozwijanie sprawności manualnej

Poznanie zasady higieny i bezpieczeństwa w kuchni,

Nauczenie się kreatywnie myśleć i ćwiczyć wyobraźnię,

  • Nabranie odwagi i pewności siebie, pracując samodzielnie i w zespole,

Opiekun: mgr inż. Ewelina Andrzejczyk, Bożena Demytruk

XVII finał MFT i VII finał KFF „Cisza na planie”

Dnia 24.04.2017 odbył się XVII Finał Małych Form Teatralnych i VII Finał Krótkich Form Filmowych „Cisza na planie” organizowany przez Komendę Miejską Policji pod patronatem, Gdyńskiej Szkoły Filmowej, Centrum Kultury w Gdyni, Urzędu Miasta Gdyni, Marynarki Wojennej – Klubu 3 Flotylli Okrętów, Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Gdyni oraz Gdyńskiego Ośrodka Szkolenia Nauczycieli.

Konkurs skupia się na problemach związanych z uzależnieniami, przemocą wśród młodzieży czy poszanowaniem praw autorskich, w szczególności własności intelektualnej i twórczej.

Uczniowie Artur Czupajło, Paulina Sabiron, Eryk Wroński, Kornelia Dołkowska, Grzegorz Dominik, Michał Wieczorek, Krystian Harnata, Mateusz Stolc, Anna Wandtke, Krystian Wodzik, Tomasz Wójcik, jako grupa z koła filmowego, prowadzonego przez Panią profesor Karolinę Kadaj, stworzyli dwa filmy.

Do półfinału dostał się film „Vlog” zaś do ścisłego finału przeszedł film pod tytułem „Mefisto”. Film ten zajął pierwsze miejsce. Przyznano także nagrodę dla najlepszego aktora, przypadła ona Arturowi Czupajło.

Oba filmy można znaleźć pod następującymi linkami:

FILM 1

FILM 2

​I EDYCJA MIĘDZYSZKOLNEGO KONKURSU „REGIONALNA KUCHNIA”

WYRÓŻNIENIE DLA

PATRYKA ALICKIEGO I PIOTRA WALKUSZ

4 kwietnia br. w Niepublicznej szkole rzemiosła w Wejherowie odbyła się pierwsza edycja międzyszkolnego konkursu " REGIONALNA KUCHNIA ". Wzięło w nim udział 9 szkół: ZSP nr 3 w Wejherowie, ZSGŻ i A w Lęborku, ZSP w Słupsku, ZS w Władysławowie, PZS nr 1 w Kościerzynie i ZSP w Kłaninie, Niepubliczna Szkoła Rzemiosła jako gospodarze konkursu, ZSGH w Gdańsku oraz ZSHG w Gdyni. Cele i zadania konkursu to doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozwijanie zainteresowań kulinarnych , kreatywności i pomysłowości, konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych szkół, integracja szkół o profilu gastronomicznym oraz aktywizowanie współpracy międzyszkolnej i z pracodawcami uczniów.

Zadaniem każdej drużyny było przygotowanie minimum 3 porcji dania zasadniczego zgodnego z tematyka konkursu.

Naszą szkołę reprezentowała drużyna w składzie:

  • Alicki Patryk
  • Walkusz Piotr

Jury w składzie: przewodniczący - Sebastian Cichy - szef kuchni Hotel Mistral Sport w Gniewinie, Piotr Struck - Hotel Czardasz w Luzinie , Arkadiusz Gafka - River Style Hotel & Spa oraz Bartosz Lidzbarski -Hotel Aubrecht Country Spa Resort drużynie z naszej szkoły przyznało wyróżnienie.

Patryk i Piotr otrzymali voucher na szkolenie „Sporządzanie sushi” do pana Sławomira Drawc z „Dragon Sushi” Wejherowo

Opiekunem w przygotowaniach do konkursu była pani Bożena Demytruk

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
WYSZUKAJ NA STRONIE