Treść na stronę

STEWARD/STEWARDESSA

Wycieczka klasy I Ha

do Portu Lotniczego Gdańsk

Dnia 2 kwietnia 2019 roku klasa I Ha w ramach innowacji pedagogicznej – steward/stewardessa uczestniczyła w wycieczce do Portu Lotniczego w Gdańsku.

Celem wycieczki było zwiedzenie lotniska oraz uzyskanie informacji dotyczącej funkcjonowania portu lotniczego. Uczniowie zdobyli wiedzę odnośnie zasad bezpieczeństwa obowiązujących na lotnisku, odprawy i kontroli pasażerskiej,działania sortowni bagażowej, funkcjonowania lotniskowej straży pożarnej oraz służby medycznej.

Opiekunami grupy była Pani Katarzyna Thiel-Winkler oraz Agnieszka Gancarz.

Pokaz profesjonalnego makijażu firmy AVON

Dnia 20 września 2018 roku klasa IHa z innowacją stewardessa uczestniczyła w dwugodzinnym profesjonalnym szkoleniu makijażu firmy Avon. Podczas szkolenia uczniowie zapoznali się z różnicą między makijażem dziennym i wieczorowym oraz odpowiednim doborem kosmetyków do określonej cery. W drugiej części szkolenia odbył się pokaz makijażu na jednej z uczennic, podczas którego konsultantka opowiadała o technikach modelowania twarzy za pomocą kosmetyków oraz sposobami utrwalania makijażu.

Szkolenie personelu pokładowego

W dniach 17-18 listopada oraz 8-9 grudnia 2018 r. w Zespole Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni warszawska firma SDKY4JET poprowadziła dla uczniów Technikum Hotelarskiego szkoilenie „Cabin Crew Introduction Course” dla personelu pokładowego.

SKY4JET to zespół doświadczonych instruktorów i pilotów linii lotniczych, dla których lotnictwo to pasja i praca. Program szkolenia obejmował między innymi zagadnienia z zakresu podstaw wiedzy lotniczej, środowiska pracy, współpracy w zespole, bezpieczeństwa lotu, zasad rekrutacji dla personelu pokładowego.Szkolenie obejmowało przygotowanie teoretyczne do procesu rekrutacji w charakterze członka Personelu Pokładowego (Cabin Crew) oraz zajęcia ćwiczeniowo– warsztatowe. Pierwsze szkolenie poprowadzili stewardessa Ewa Szklarskai pilot Marcin Wenta. W kursie wzięły udział 23 osoby ( w tym 1 nauczycie lZSHG). Drugie szkolenie poprowadzili stewardessa Marta Biała i Agnieszka Bolesławska-Wenta. W kursie wzięły udział kolejne 23 osoby ( w tym kolejny nauczyciel ZSHG).

Każdy z uczestników szkolenia otrzymał imienny certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu i wystawiony w języku angielskim.

Zwiedzanie promu pasażerskiego STENA VISION

Dnia 19.11.2018r.odbyła się wycieczka przedmiotowa na prom pasażerski „Stena Vision” Celem wycieczki było zapoznanie młodzieży z bazą noclegową w turystyce morskiej oraz z pracą poszczególnych działów promu. Po przybyciu na terminal promowy zostaliśmy powitani przez pracownicę firmy Stena Line, która oprowadzała nas po poszczególnych działach statku zapoznając z zasadami ich funkcjonowania.Młodzież mogła dowiedzieć się o systemie pracy w housekeepingu,restauracjach, klubach, sklepach, zwiedzić gabinety SPA, kabiny promowe klasy ekonomicznej ale także klasy LUX. Dodatkowa atrakcją zwiedzania była wizyta na mostku kapitańskim oraz rozmowa z kapitanem, który wyjaśniał zastosowanie i wykorzystanie nowoczesnych urządzeń niezbędnych do pracy nawigatora. Wizyta na promie zakończyła się małym poczęstunkiem, pani przewodnik wyczerpująco odpowiadała na pytania zadawane przez młodzież.

Spotkanie ze stewardessą linii lotniczych Ryanair

W dniu 14.01.2019 r. odbyło się spotkanie uczniów I THA, klasy z innowacją stwardessa/steward ze stewardessą Linii Lotniczych Ryanair. Stewardessa zapoznała młodzież z poszczególnymi etapami jakie przechodzi w swojej karierze steward/stewardessa linii lotniczych, począwszy od rekrutacji, szkolenie, awans zawodowy. Ponadto przedstawiła wymagania, umiejętności oraz preferencje personalne pracowników pokładowych, opowiedziała również o dyscyplinie mundurowej oraz wyglądzie zewnętrznym stewardessy i stewarda.

Uczniowie dowiedzieli się również na czym polega praca stewardessy/stewarda, zakresie obowiązków na poszczególnych stanowiskach.

Uczniowie chętnie zadawali pytania dotyczące pracy w liniach lotniczych.


PILOT WYCIECZEK - FRANCJA, WŁOCHY, HISZPANIA

Światowy Dzień Turystyki

W dniu 27.09.2018 r. miały miejsce szkolne obchody Światowego Dnia Turystyki. Główne cele przedsięwzięcia to:

· poszerzanie wiedzy z zakresu turystyki i geografii, zwłaszcza krajów takich, jak Hiszpania, Włochy i Francja;

· uwrażliwianie uczniów na piękno otaczającej przyrody oraz architektury;

· popularyzowanie aktywnych sposobów spędzania wolnego czasu;

· rozwijanie zainteresowań pozalekcyjnych.

W trakcie długich przerw w sali nr 3 uczniowie klasy 1 TOT w strojach nawiązujących do Hiszpanii, Włoch i Francji prezentowali walory turystyczne tych krajów, przeprowadzili quiz dotyczący wiedzy na temat Włoch. Dodatkową atrakcją był zorganizowany przez wymienioną klasę poczęstunek składający się potraw nawiązujących do tradycji kulinarnych patronackich krajów. Uczestnicy mogli więc spróbować francuskich bagietek,hiszpańskich oliwek czy włoskiego tiramisu.

Głównym punktem obchodów Światowego Dnia Turystyki 2018 było ogłoszenie przez Dyrektora Szkoły, p. Bogusławę Flisykowską, zwycięzców szkolnego konkursu fotograficznego pod nazwą „Wspomnienia z wakacji”. Laureatami konkursu zostali następujący uczniowie:

· Zuzanna Semmerling 1TOT (Żelistrzewo) I miejsce w kategorii Polska

· Oliwia Duszyński 1TGa (Islandia), I miejsce w kategorii Świat

· Mateusz Wilczewski (Dominikana), I miejsce w kategorii Ludzie

· Kamil Rogowski 1TOT (Cortina d’Ampezzo)I miejsce w kategorii Hiszpania, Włochy, Francja

Wyróżnienia otrzymali:

· Milena Zuber 2TOT

· Roxana Markowtz 1 TOT

· Sylvia Kudermann 1TOT

Zdjęcia wszystkich uczestników konkursu prezentowane były w formie pokazu multimedialnego w trakcie długich przerw w sali nr 3.


Dzień hiszpański

W związku z obchodzonym przez ZSHG Dniem Hiszpańskim postanowiliśmy przenieść się na gorące plaże Costa Brava, odwiedzić Gaudiego w Barcelonie, podziwiać dzieła Salwadora Dali, rozsmakować się w tapasach, paellii chorizo przy muzyce i tańcach flamenco Hiszpanii.

Organizacja obchodów tego święta jest rozpoczęciem cyklu uroczystości związanych z wprowadzeniem w ZSHG innowacji pedagogicznej pilot rezydent: Francja, Hiszpania, Wlochy.

Nie zabrakło licznych atrakcji takich jak:

-quiz na temat ciekawostek związanych z Hiszpanią,

-karaoke po hiszpańsku, którego uczą się nasi"turyści" w ramach innowacji pedagogicznej,

-pokaz slajdów przedstawiających piękno i tradycje Hiszpanii,

-degustacja tapasów,

- możliwość rozsmakowania się w specjałach hiszpańskich w naszej sali konsumenta, które przygotowali specjalnie na tę okoliczność uczniowie z Technikum Gastronomicznego.

Dzień francuski

27 marca (środa) w ZSHG odbył się w szkole Dzień Francuski objęty honorowym patronatem Konsula Honorowego Francji Na Pomorzu, Pana Alain Mompert. Tego dnia w w salach technologicznych odbyło się wspólne gotowanie Uczniów z Francji, przebywających na wymianie w Gdyni oraz ich polskich korespondentów, uczniów naszej szkoły. W degustacji przygotowanych polskich i francuskich potraw wziął udział Konsul Honorowy.


Poznajemy Włochy od kuchni - Dzień włoski

Dnia29.05.2019 roku uczniowie klasy I BK uczestniczyli w szkolnych obchodach Dnia Włoskiego, W ramach dnia włoskiego odbyły się warsztaty kulinarne z kuchni włoskiej. W tym dniu uczniowie przygotowali:

Menu kuchni włoskiej ;

Prezentacja multimedialna na temat charakterystyki kuchni włoskiej;

Potrawy:

Krem z pomidora z pieczona papryka i parafait bazyliowym

Domowy makaron z szałwią z warzywami grillowanymi

Calzone z kurczakiem i warzywami

Filet z kurczaka zapiekany z mocarellą pęczak, surówka z kapusty pekińskiej

Bruschetta

Desery

Panna cotta

Przystawka

Carpaccio z buraka

Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto

Zadaniem warsztatów było poznanie kuchni włoskiej oraz jej wpływu na kultywowanie obyczajów, tak w poszczególnych regionach, jak i w całym kraju.

Głównym celem było :

-pobudzenie i rozwijanie zainteresowań zawodowych ;

-prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw kuchni włoskiej;

-umiejętność dobierania łączenia nowoczesności z tradycją w przygotowaniu potraw kuchni włoskiej;

-umiejętność współpracy;

-umiejętność autoprezentacji;

-rozpowszechnianie bogatej tradycji kuchni włoskiej:

-zapoznanie z nazwami potraw, zwyczajami i charakterystyką kuchni włoskiej;

-integracja środowiska szkolnego współpracującego wzajemnie ze sobą;

-rozwijanie umiejętności planowania i organizowania własnej pracy;

-rozwijanie kreatywności;

-wzmocnienie motywacji poznawczej;

Główne zadania:

-poszukanie informacji dotyczących charakterystycznych potraw kuchni włoskiej;

-opracowywanie prezentacji multimedialnej kuchnia włoska

-zorganizowanie warsztatów kulinarnych z kuchni włoskiej

-sporządzanie typowych charakterystycznych potraw danej kuchni włoskiej;

-prezentacja potraw kuchni włoskiej;

Tematem spotkania była ocena towaroznawcza i technika sporządzania potraw z kuchni włoskiej. Warsztaty kulinarne rozpoczynały się wprowadzeniem teoretycznym, podczas którego uczniowie wysłuchali wykładu na temat kuchni realizowanej danego dnia.Następnie uczestnicy warsztatów przystąpili do wykonywania popularnych i wykwintnych potraw kuchni. Po realizacji warsztatów kulinarnych potrawy zostały sprzedawane,na sali konsumenckiej szkoły.

GOTOWANIE POLSKO– WŁOSKIE

29 maja 2019 r. wpracowni gastronomicznej 303 odbyło się wspólne gotowanie młodzieży naszejszkoły z młodzieżą z Włoch w ramach wymiany polsko-włoskiej.

Zajęciamiały na celu przybliżyć młodzieży włoskiej tajniki smaków kuchni polskiej, jakrównież kształtowanie umiejętności współpracy.

Młodzieżpod opieką pani Bożeny Demytruk sporządzała: żurek na białej kiełbasie, gołąbkiz mięsem, gołąbki jarskie , sos pomidorowy oraz grysik malinowo - pomarańczowy.

Potrudach gotowania odbyła się wspólna konsumpcja przygotowanych potraw.




DIETETYKA

Nieuświadomione uzależnienie od słodkiego smaku

W dniu 7 listopada 2018 roku w Zespole Szkół Hotelarsko -Gastronomicznych w Gdyni odbył się wykład na temat: „Nieuświadomionego uzależnienia od smaku słodkiego i cukru”. Wykład skierowany był do uczniów klas pierwszych ( ITGA i ITGB) Technikum żywienia i usług gastronomicznych o innowacji pedagogicznej: dietetyka. Prelekcję przeprowadzi dr inż. Witold Kozirok z Uniwersytetu Morskiego w Gdyni. Wykład cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów jak i nauczycieli obecnych na wykładzie. Uczniowie zainteresowani zadawali szereg pytań odnośnie przeprowadzonego wykładu, na które P. dr inż.Witold Kozirok udzielał na bieżąco odpowiedzi

.Bogactwo owoców i warzyw

W dniu 30.10.2018 r.odbyła się w naszej szkole akcja zdrowotna: „Bogactwo warzyw i owoców”.

Uczniowie klasy I Technikum Gastronomicznego przygotowali dla społeczności szkolnej degustację potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców:

- zupę krem z dyni z prażonym słonecznikiem oraz

- szaszłyki owocowe.

W szkole rozwieszono również gazetki oraz plakaty informacyjne upowszechniające wśród młodzieży wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania oraz zachęcające do spożywania warzyw i owoców. Zorganizowano również loterię, w której nagrodami były owoce.

ABC zdrowego odżywiania

Dnia 19.11.2018, 20.11.2018, 22.11.2018 roku w Zespole Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni dla uczniów Technikum Gastronomicznego z innowacją pedagogiczną dietetyka odbył się wykład pt. „Racje pokarmowe dla młodzieży w wieku 16-20lat” oraz ,,Określenie zaleceń żywieniowych dla osób z nadwagą i niedowagą w wieku szkolnym 16-20 lat’’poprowadzony przez Panią Ewelinę Andrzejczyk i Panią Aleksandrę Majkowską

Dodatkowo w wykładzie uczestniczyła młodzież z I BK z Branżowej Szkoły I stopnia ze względu na ważną i dotyczącą ich życia treść, która była poruszana na wykładzie.

Program tych zajęć obejmował racje pokarmowe dla młodzieży w wieku 16-20 lat, dekalog żywieniowy zdrowego odżywiania, zasady prawidłowego odżywiania z naciskiem na śniadania, prawidłowe komponowanie II śniadania, co się dzieję w naszym organizmie, gdy jemy słodycze i dlaczego je lubimy, jak walczyć z otyłością, co to jest stres, który prowadzi do objadania się i jak temu zapobiegać, jak sprytnie dokonywać zamiany produktów bardzo kalorycznych na mniej kaloryczne. Ważną kwestią było również zwrócenie uwagi na osoby nie tylko z otyłością, ale również co powinien robić niejadek.

Na koniec młodzież rozwiązała test ,,Sprawdź,czy odżywiasz się prawidłowo’’ po którym mogli sprawdzić, czy muszą jeszcze popracować nad prawidłowymi zasadami swojej codziennej diety nastolatka.

PRELEKCJA

W dniu 29 maja 2019 roku w Zespole Szkół Hotelarsko -Gastronomicznych w Gdyni odbył się wykład na temat:

„Ewolucja i nowe trendy w żywieniu”.

Wykład skierowany był do uczniów klas pierwszych (I TGA i I TGB) Technikum żywienia i usług gastronomicznych innowacją dietetyczną. Prelekcję przeprowadzi dr inż. Witold Kozirok z Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.

Wykład cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów jak i nauczycieli obecnych na wykładzie.Uczniowie zainteresowani zadawali szereg pytań odnośnie przeprowadzonego wykładu, na które P. Dr Witold Kozirok udzielał na bieżąco odpowiedzi.

CUKIERNICTWO

WYSZUKAJ NA STRONIE