Treść na stronę

STEWARD/STEWARDESSA

Szkolenie personelu pokładowego

W dniach 17-18 listopada oraz 8-9 grudnia 2018 r. w Zespole Szkół Hotelarsko –Gastronomicznych w Gdyni warszawska firma SDKY4JET poprowadziła dla uczniów Technikum Hotelarskiego szkoilenie „Cabin Crew Introduction Course” dla personelu pokładowego.

SKY4JET to zespół doświadczonych instruktorów i pilotów linii lotniczych, dla których lotnictwo to pasja i praca. Program szkolenia obejmował między innymi zagadnienia z zakresu podstaw wiedzy lotniczej, środowiska pracy, współpracy w zespole, bezpieczeństwa lotu, zasad rekrutacji dla personelu pokładowego.Szkolenie obejmowało przygotowanie teoretyczne do procesu rekrutacji w charakterze członka Personelu Pokładowego (Cabin Crew) oraz zajęcia ćwiczeniowo– warsztatowe. Pierwsze szkolenie poprowadzili stewardessa Ewa Szklarskai pilot Marcin Wenta. W kursie wzięły udział 23 osoby ( w tym 1 nauczycie lZSHG). Drugie szkolenie poprowadzili stewardessa Marta Biała i Agnieszka Bolesławska-Wenta. W kursie wzięły udział kolejne 23 osoby ( w tym kolejny nauczyciel ZSHG).

Każdy z uczestników szkolenia otrzymał imienny certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu i wystawiony w języku angielskim.


PILOT WYCIECZEK - FRANCJA, WŁOCHY, HISZPANIA

Światowy Dzień Turystyki

W dniu 27.09.2018 r. miały miejsce szkolne obchody Światowego Dnia Turystyki. Główne cele przedsięwzięcia to:

· poszerzanie wiedzy z zakresu turystyki igeografii, zwłaszcza krajów takich, jak Hiszpania, Włochy i Francja;

· uwrażliwianie uczniów na piękno otaczającej przyrody oraz architektury;

· popularyzowanie aktywnych sposobów spędzania wolnego czasu;

· rozwijanie zainteresowań pozalekcyjnych.

W trakcie długich przerw w sali nr 3 uczniowie klasy 1 TOT w strojach nawiązujących do Hiszpanii, Włoch i Francji prezentowali walory turystyczne tych krajów, przeprowadzili quiz dotyczący wiedzy na temat Włoch. Dodatkową atrakcją był zorganizowany przez wymienioną klasę poczęstunek składający się potraw nawiązujących do tradycji kulinarnych patronackich krajów. Uczestnicy mogli więc spróbować francuskich bagietek,hiszpańskich oliwek czy włoskiego tiramisu.

Głównym punktem obchodów Światowego Dnia Turystyki 2018 było ogłoszenie przez Dyrektora Szkoły, p. Bogusławę Flisykowską, zwycięzców szkolnego konkursu fotograficznego pod nazwą „Wspomnienia z wakacji”. Laureatami konkursu zostali następujący uczniowie:

· Zuzanna Semmerling 1TOT (Żelistrzewo) I miejsce w kategorii Polska

· Oliwia Duszyński 1TGa (Islandia), I miejsce w kategorii Świat

· Mateusz Wilczewski (Dominikana), I miejsce w kategorii Ludzie

· Kamil Rogowski 1TOT (Cortina d’Ampezzo)I miejsce w kategorii Hiszpania, Włochy, Francja

Wyróżnienia otrzymali:

· Milena Zuber 2TOT

· Roxana Markowtz 1 TOT

· Sylvia Kudermann 1TOT

Zdjęcia wszystkich uczestników konkursu prezentowane były w formie pokazu multimedialnego w trakcie długich przerw w sali nr 3.


Dzień hiszpański

W związku z obchodzonym przez ZSHG Dniem Hiszpańskim postanowiliśmy przenieść się na gorące plaże Costa Brava, odwiedzić Gaudiego w Barcelonie, podziwiać dzieła Salwadora Dali, rozsmakować się w tapasach, paelli i chorizo przy muzyce i tańcach flamenco Hiszpanii.

Organizacja obchodów tego święta jest rozpoczęciem cyklu uroczystości związanych z wprowadzeniem w ZSHG innowacji pedagogicznej pilot rezydent: Francja, Hiszpania, Wlochy.

Nie zabrakło licznych atrakcji takich jak:

-quiz na temat ciekawostek związanych z Hiszpanią,

-karaoke po hiszpańsku, którego uczą się nasi "turyści" w ramach innowacji pedagogicznej,

-pokaz slajdów przedstawiających piękno i tradycje Hiszpanii,

-degustacja tapasów,

- możliwość rozsmakowania się w specjałach hiszpańskich w naszej sali konsumenta, które przygotowali specjalnie na tę okoliczność uczniowie z Technikum Gastronomicznego.


DIETETYKA

CUKIERNICTWO

WYSZUKAJ NA STRONIE