TECHNIKUM GASTRONOMICZNE - 4 letnie

Zawód:
technik żywienia i usług gastronomicznych

wyodrębnione kwalifikacje:

K.1 Sporządzanie potraw i napojów - egzamin zawodowy odbywa się pod koniec klasy trzeciej.

K.2 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych- egzamin zawodowy odbywa się w czerwcu w ostatnim roku nauki.


Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygodę ze sztuką kulinarną, myślących o zdrowym odżywianiu i przedsiębiorczych. Kandydaci powinni legitymować się dobrym stanem zdrowia, umiejętnością pracy w zespole oraz dobrym wyczuciem smaku i estetyki. Mile widziana jest również bogata wyobraźnia i pomysłowość . W dzisiejszym czasach praca kucharza nie polega już tylko na gotowaniu, ale na eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą różnych smaków i nadawaniu nowej wizji klasycznym przepisom.

Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:

  • planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego,
  • sporządzaniem potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i estetycznym ich podaniem,
  • prawidłową obsługą konsumenta,
  • stosowaniem nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gastronomicznej,
  • fachową i kompleksowa obsługą zleceniodawcy, organizowaniem przyjęć, projektowaniem i aranżowaniem wnętrza sal konsumenckich..

Zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych umożliwia wykonywanie pracy kucharza, dietetyka, technologa żywienia w zakładach gastronomicznych. Umożliwia również pracę na stanowiskach kierowniczych w gastronomii i hotelach oraz promach.

W okresie czterech lat nauki w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z następujących przedmiotów zawodowych: bezpieczeństwo i higiena pracy, technika pracy biurowej, podstawy działalności gastronomicznej, język francuski lub niemiecki zawodowy, wyposażenie techniczne, technologia gastronomiczna, zasady żywienia, obsługa konsumenta, pracownia gastronomiczna, pracownia obsługi konsumenta, pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej, praktyka zawodowa.
Szkoła dysponuje bardzo dobrze wyposażonymi pracowniami technologicznymi i warsztatami szkolnymi oraz zapewnia odbywanie praktyk zawodowych w najlepszych hotelach Trójmiasta, m.in.:

  • Orbis S.A. Hotel Mercure Hevlius w Gdańsku
  • Orbis S.A. Novotel Marina w Gdańsku
  • Scandic w Gdańsku
  • Hilton w Gdańsku
  • Radisson Blu w Gdańsku
  • Hotel Hanza w Gdańsku
  • Orbis S.A. Hotel Grand w Sopocie
  • Rezydent w Sopocie
  • Hotel Haffner w Sopocie
  • Mercure w Gdyni
  • Hotton w Gdyni
  • Hotel Nadmorski w Gdyni
  • Blick w Gdyni


Zapewniamy także profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą. Uczniowie naszej szkoły mają możliwość uzyskania uprawnień animatora czasu wolnego.
Na terenie szkoły funkcjonuje szkolny bufet z salą konsumpcyjną oferujący smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze własnej produkcji.

Zapewniamy:

  • miłą atmosferę,
  • szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu
  • bezpieczeństwo.

Przyjdź do nas, nie pożałujesz. Do zobaczenia.

WYSZUKAJ NA STRONIE