SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA NR 5

zawód: kucharz

wyodrębniona kwalifikacja:

K.1 Sporządzanie potraw i napojów - egzamin zawodowy odbywa się pod koniec klasy trzeciej.

Kandydaci powinni legitymować się dobrym stanem zdrowia, umiejętnością pracy w zespole oraz dobrym wyczuciem smaku i estetyki. W dzisiejszym czasach praca kucharza nie polega już tylko na gotowaniu, ale na eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą smaków i nadawaniu nowych wymiarów klasycznym przepisom. Dla tego u kandydata cenione są bogata wyobraźnia i pomysłowość, które umożliwiają wymyślanie i tworzenie nowych potraw, ich modyfikowanie, jak również nowatorskie dekorowanie.

W okresie trzech lat nauki w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z następujących przedmiotów zawodowych : bezpieczeństwo i higiena pracy, język angielski zawodowy, technika pracy biurowej, wyposażenie techniczne, podstawy działalności gastronomicznej, technologia gastronomiczna, pracownia gastronomiczna, zajęcia praktyczne.

Zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnych, dobrze wyposażonym warsztacie szkolnym oraz u potencjalnych pracodawców (zakłady gastronomiczne i hotele). Szkoła posiada również bardzo dobrze wyposażone pracownie technologiczne.

Nasz absolwent przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przechowywania żywności;

2) sporządzania potraw i napojów;

3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Miejscami pracy dla kucharza mogą być: restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe. Można także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.

Zapewniamy:

  • miłą atmosferę,
  • atrakcyjny zawód,
  • bezpieczeństwo.

Przyjdź do nas, nie pożałujesz. Do zobaczenia.

WYSZUKAJ NA STRONIE