Wizyty uczniów ZSHG w Hayange

Już po raz czwarty 16 uczniów ZSHG brało udział w wymianie międzynarodowej ze szkołą francuską w Hayange (14-20 X 2018r.).

Podczas pobytu zrealizowano program edukacyjny i turystyczny. Uczniowie mieli okazję zwiedzenia szkoły, degustacji specjałów kuchni francuskiej,uczestniczyli w warsztatach smaku, w czasie których uczono ich sposobu podawania serów. Wspólnie z uczniami francuskimi przygotowali bankiet wydany na cześć uczestników wymiany i rodzin, które gościły polskich uczniów. Uczniowie zwiedzili Luksemburg, obóz pracy przymusowej w Thil, gdzie pracowali polscy i rosyjscy więźniowie w czasie II wojny światowej, byli też w centrum naukowo-technicznym w Belval.Mieli również okazję zrobienia zakupów w Thionville i zwiedzenia tego miasta.

W czasie pobytu we Francji uczniowie poznali codzienne życie rodziny francuskiej, mieli też możliwość rozmowy w języku francuskim.

Pobyt polskich uczniów we Francji został zauważony przez prasę lokalną, w której ukazał się artykuł na temat współpracy między naszymi szkołami.

Wszyscy wrócili zadowoleni,pełni wrażeń i już z niecierpliwością oczekują przyjazdu francuskich przyjaciół w marcu 2019 r.

Bogactwo owoców i warzyw

W dniu 30.10.2018 r.odbyła się w naszej szkole akcja zdrowotna: „Bogactwo warzyw i owoców”.

Uczniowie klasy I Technikum Gastronomicznego przygotowali dla społeczności szkolnej degustację potraw z wykorzystaniem warzyw i owoców:

- zupę krem z dyni z prażonym słonecznikiem oraz

- szaszłyki owocowe.

W szkole rozwieszono również gazetki oraz plakaty informacyjne upowszechniające wśród młodzieży wiedzę z zakresu zdrowego odżywiania oraz zachęcające do spożywania warzyw i owoców. Zorganizowano również loterię, w której nagrodami były owoce.

Kuchnia ma różne odcienie - cz.I

,,Kuchnia ma różne odcienie’’ to cykl warsztatów gdzie uczniowie sami proponują potrawę, którą muszą stworzyć poprzez dobranie składników, wykonanie i prezentuję. Celem tych warsztatów jest danie swobody i możliwość realizowania swoich pomysłów oraz doskonalenia umiejętności praktycznych. Dzięki tym zajęciom uczniowie wykształcają w sobie kompetencje personalne i społeczne tj. przestrzeganie zasad kultury,kreatywność, umiejętności planowania i działania, zarządzanie czasem,ponoszenie odpowiedzialności za swoje decyzje. Każdy z nich musi być otwarty na zmiany i umiejętnie radzić sobie ze stresem. Praca w grupach zmusza uczniów do prawidłowego komunikowania się oraz rozwiązywania zaistniałych problemów.Uczniowie przygotowując się do warsztatów dokonują analizy swojej wiedzy oraz aktualizują ją.

Dnia 26.10.2018 klasa III KZC grupa pierwsza rozpoczęła cykl warsztatów poświęconych rozwijaniu pasji i zainteresowań uczniów, które będą realizowane w roku szkolny 2018/2019 na zajęciach z technologii gastronomicznej oraz pracowni gastronomicznej.

Tematem warsztatów były ,,Potrawy na jesień i Halloween’’. Uczestnicy zaproponowali i przygotowali: tarte z dynią i fetą, krem z dyni z prażonym słonecznikiem, dynia nadziewana – ,, jesienne zaskoczenie’’ oraz sernik dyniowy.

Wszystkim uczniom gratulujemy pomysłowości liczymy na ciekawe inspiracje w kolejnej części zatytułowanej ,,100 lecie Niepodległej Polski od kuchni’’.

Dzień hiszpański w ZSHG

Nie marnuj jedzenia- wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia

W dniach 15 i 16października została przeprowadzona w ZSHG w Gdyni kampania z profilaktyki prozdrowotnej w ramach obchodzonych światowych dni żywności oraz światowych dni walki z ubóstwem pod hasłem „Nie marnuj jedzenia”- wyrzuć do śmieci stare przyzwyczajenia.

Kolejnym działaniem promującym zdrowy styl życia i odżywiania w naszej szkole było opracowanie i przeprowadzenie ankiety na temat sposobu żywienia i aktywności fizycznej. Ankieta została przygotowana w ramach zajęć praktycznych. Przeprowadzono ją wśród uczniów klas II Technikum Gastronomicznego i Hotelarskiego naszej szkoły. Wyniki zostaną opracowane i zanalizowane w wyniku czego można będzie stwierdzić czy młodzież zna zasady zdrowego odżywiania, czy stosuje się do nich.

W ramach obchodzonych dni została przygotowana prezentacja multimedialna na temat „„Zdrowego stylu życia” w której przedstawiliśmy wpływ racjonalnego odżywiania z złymi nawykami w celu uświadomienia młodzieży chorób na tle wadliwego odżywiania.

W ramach programu Bogactwo owoców i warzyw w dniu 30 października na sali konsumenckiej została przeprowadzona Owocowa loteria pod hasłem„Owocowy zawrót głowy”. Celem loterii było propagowanie zdrowego stylu życia i integracja środowiska szkolnego. Oprócz owocowych witamin można było wylosować ćwiczenia sprawnościowe.

Celem kampanii było:

Ø zapoznanie ze skutkami najczęstszych błędów żywieniowych i skutkami złego odżywiania

Ø poznanie informacji na temat bilansu energetycznego ustroju

Ø kształtowanie nawyków zdrowego trybu życia

Ø poznanie wpływu aktywności fizycznej na wskaźnik BMI

Ø wyrabianie nawyku wykorzystywania najnowszych osiągnięć techniki i nauki

Ø wyrabianie umiejętności prezentowania własnych osiągnięć

Ø umiejętność przeprowadzania i opracowywania wyników badań i analizy.

Sposób realizacji:

ü przygotowywanie i ekspozycja gazetek w formie wystawy poświęconej zdrowemu odżywianiu, gazetki poświęconej światowych dni żywności i światowych dni walki z ubóstwem

ü Projekcję filmików na godzinie wychowawczej, przedstawiających problematykę marnowania żywności oraz głodu na świecie.

  • Jak wyżywić świat
  • Marnowanie żywności a głód na świecie
  • Nakarmić świat

Zanim wyrzucisz żywność pomyśl

ü prezentacja multimedialna na temat zagrożeń chorobami przenoszonymi przez wektory (temat przewodni WHO)

ü na zajęciach praktycznych oraz godzinach z wychowawcą omówienie zagadnień związanych z obchodzonymi światowymi dniami żywności i ubóstwa na świecie

ü ankieta dotycząca sposobu odżywiania i aktywności fizycznej wszystkich uczniów ZSHG Gdynia klas II,

ü Owocowa loteria pod hasłem„Owocowy zawrót głowy”

ü Przygotowane losy z owocami i puste losy z ćwiczeniami sprawnościowymi

ü Stanowisko na sali konsumenckiej z owocami

ü Czas loterii w trakcie dwóch przerw długich

Nieuświadomionego uzależnienia od smaku słodkiego i cukru

W dniu 7listopada 2018 roku w Zespole Szkół Hotelarsko -Gastronomicznych w Gdyni odbył się wykład na temat: „Nieuświadomionego uzależnienia od smaku słodkiego i cukru”. Wykład skierowany był do uczniów klas pierwszych ( ITGA i ITGB) Technikum żywienia i usług gastronomicznych o innowacji pedagogicznej: dietetyka. Prelekcję przeprowadzi dr inż. Witold Kozirok z Uniwersytetu Morskiego w Gdyni. Wykład cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów jak i nauczycieli obecnych na wykładzie. Uczniowie zainteresowani zadawali szereg pytań odnośnie przeprowadzonego wykładu, na które P. dr inż.Witold Kozirok udzielał na bieżąco odpowiedzi.

Kuchnia ma różne odcienie - cz.II

W ramach warsztatów kulinarnych ,,Kuchnia ma różne odcienie’’ dnia 09.11.2018 odbyły się kolejne zajęcia pod hasłem – „100 lecie Niepodległej Polski od kuchni”.

W warsztatach brali udział uczniowie z klasy III TGA i III TGC pod czujnym okiem Pani Bożeny Demytruk, Aleksandry Majkowskiej, Magdaleny Chudy oraz Eweliny Andrzejczyk. Chcąc upamiętnić 100 lecie Niepodległości uczniowie na lekcjach historii zapoznali się z historią tamtego okresu, przygotowali referaty o tym,jak wyglądała kuchnia i co jadano w okresie od 1918 roku a na koniec zmierzyli się z potrawami z tamtego okresu wykonując je na zajęciach z pracowni gastronomicznej.

Uczniowie podczas warsztatów sporządzali: deser z kasztanów, leguminę z pszennej kaszki z sosem waniliowym według przepisu z 1904 roku,rozgrzewającą zupę z soczewicą , potrawkę z kurczaka z grzybami na winie, naleśniki cytrynowe według przepisu z 1893 roku, olatki z ryżu według przepisu z 1889roku, pierożki drożdżowe ze słodką kapustą. Po trudach gotowania odbyła się wspólna konsumpcja przygotowanych potraw.

Spotkanie ze sportowcem

Dnia 9 listopada odbyło się jedno z cyklicznych spotkań z podróżnikami i sportowcami. Gościem był Daniel Pliński- v- ce mistrz świata i mistrz Europy w piłce siatkowej.

Na podstawie wspomnień i anegdot z życia sportowego siatkarza, rozmowa nawiązywała do wartości prozdrowotnych, zachowań fair play, jak również postawy patriotycznej w związku ze 100- leciem odzyskania niepodległości.

W spotkaniu uczestniczyły klasy: 4 TGc, 2 TGb, 1 THb oraz uczniowie reprezentujący szkołę w rozgrywkach piłki siatkowej.