III MIEJSCE

DOMINIKI BONIKOWSKIEJ

RADOSŁWA HEBEL

Z KLASY III TGA

W VII EDYCJI OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE NA NAJLEPSZY PRZEPIS KULINARNY WYKORZYSTUJACY PRODUKTY ZAREJSTROWANE JAKO ChNP, ChOG, GTS

06.10.2018 roku w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbył się finał VII edycji ogólnopolskiego konkursu organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni dla uczniów ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).

Celem konkursu było rozpowszechnianie wiedzy na temat polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Zawodnicy opracowywali przepis potrawy, który zawierał wykorzystanie minimum jednego polskiego produktu aplikującego lub zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W finale konkursu udział wzięło 10 drużyn ze szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonionych z nadesłanych do pierwszego etapu konkursu zgłoszeń: Zespół Szkół nr 6 Ełk, Technikum nr 4 dla Niesłyszących i Słabosłyszących w SOS-WLubliniec, Zespół Szkół Gastronomicznych 4 Łódź, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Gdańsk, ZSCKR Sejny, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych Żychlin, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych Gdynia.

Naszą szkołę reprezentował zespół przygotowywany przez panią Bożenę Demytruk, w składzie: Dominika Bonikowska i Radosław Hebel z klasy III TGA.

Dominika i Radek przygotowywali według autorskiego przepisu kulinarnego „Sernik miodowy na kruszonce z fasoli z cudrem wiśniowym, miętową espumą oraz sezamkiem z czarnuszką.” W swoim przepisie wykorzystali aż pięć produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność takich jak: Fasola „piękny Jaś” z Doliny Dunajca, Wiśnia nadwiślanka, Miód drahimski gryczany, Jabłka grójeckie oraz Półtorak.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

http://www.tvp.pl/informacje-rolnicze/agrobiznes/wideo/09102018-1215/39067570