KONKURSU „POLSKA I POLACY W KULTURZE”

Z okazji Dnia Niepodległości Zespół Szkół Administracyjno-Ekonomicznych już po raz czwarty zaprosił nas i inne szkoły technikalne w Gdyni do udziału w konkursie „Polska i Polacy w kulturze”. Patronat nad konkursem objął pan wiceprezydent Bartosz Bartoszewicz.

W eliminacjach szkolnych najlepsi okazali się: Filip Biegajewski, Klaudia Dobek, Mikołaj Kobryń i Tomasz Netzel. I to właśnie oni reprezentowali naszą szkołę w rywalizacji z innymi gdyńskimi technikami w czwartek 10. 11. 2016.

Czteroosobowe zespoły, reprezentujące szkoły techniczne z Gdyni, musiały się wykazać rozległą wiedzą z zakresu: kultury, historii, literatury, geografii Polski i wiedzy o społeczeństwie. Po kilku rundach pytań konkurs został zakończony z następującym wynikiem:

I miejsce - Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych
II miejsce - Zespół Szkół Administracyjno- Ekonomicznych

III miejsce - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 11 października 2016 roku w Ostrzycach odbył się:

IX Festiwal Potraw Kaszubskich „Kaszëbsczé Jestkù”.

Organizatorami Festiwalu byli: Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Kultury, Sportu i Turystyki na Wsi „Przyjazna Wieś Kaszubska” w Somoninie oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich. Była to impreza o zasięgu regionalnym. Udział w niej brały gestory kuchni, koła gospodyń wiejskich i szkoły gastronomiczne z Kaszub.

W konkursie „KASZUBSKA POTRAWA” uczestniczyły:

Julia Nowacka i Jessica Pek z klasy II TG C

Opiekę sprawowały: Pani Barbara Kolbowicz i Pani Maria Dawidczyk.

Dania konkursowe: Frikasy – kùra w biôłim zósu oraz Kaszëbsczi griz z jagòdama.

Nad całością czuwało Jury – Kapituła Dobrego Smaku, które wyłoniło zwycięzców. Nasz zespół otrzymał wyróżnienie i „Zelonô Łëżka” oraz nagrody rzeczowe.

Festiwal przebiegał w bardzo miłej atmosferze, którą umilała kapela kaszubska.


NATALIA FRANKIEWICZ I IGA METEL FINALISTKAMI V EDYCJI OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU NA NAJLEPSZY PRZEPIS KULINARNY WYKORZYSTUJĄCY PRODUKTY ZAREJESTROWANE LUB APLIKUJĄCE O REJESTRACJĘ JAKO CHRONIONA NAZWA POCHODZENIA, CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE ORAZ GWARANTOWANA TRADYCYJNA SPECJALNOŚĆ

Zadaniem uczestników konkursu było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Konkurs składał się z III etapów:

I etap – wysłanie pracy konkursowej – dokładny opis przepisu kulinarnego z uzasadnieniem wyboru produktów i uzasadnieniem kompozycji ich zestawienia oraz co najmniej 2 zdjęć zgłaszanej potrawy. Warunkiem było wykorzystanie minimum jednego produktu aplikującego lub zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Dziewczyny w swojej potrawie wykorzystały 5 takich produktów ( Jagnięcina podhalańska, Truskawka kaszubska, Miód drahimski rzepakowy, Olej rydzowy, Obwarzanek krakowski)

II etap – ocena merytoryczna prac czyli wyłonienie laureatów.

Do udziału w konkursie zgłoszono wiele prac. W wyniku zsumowania ocen jury składającego się z szefów kuchni, znawców produktu regionalnego i kuchni regionalnej, popularyzatorów produktów regionalnych i tradycyjnych, przedstawicieli organizatorów i wykonawcy konkursu, wybrano 10 laureatów, którzy zostali zaproszeni do wzięcia udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu.

W wyniku oceny merytorycznej praca Natalii i Igi zajęła trzecią lokatę zdobywając 220 punktów.

III etap – Ogólnopolski Finał Konkursu

Finał konkursu odbył się 4 czerwca 2016 w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie. Udział w finale wzięło 10 drużyn z całej Polski: Łódź, Olsztyn, Muszyna, Gorlice, Kościelec, Ełk, Wałbrzych, Suwałki, Gdynia.

Poziom umiejętności wszystkich uczestników był bardzo wysoki a zarazem wyrównany.

Natalia z Iga godnie reprezentowały naszą szkołę.

Podczas finału sporządzały: „Jagnięcinę podhalańską w pietruszkowym kruszonie z marynowanym szparagiem, konfitowaną szalotką, sosem z truskawek i czarnego bzu, belugą i puree z selera.

Opiekunem w przegotowaniach do konkursu była Pani Bożena Demytruk.

Gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów.


III WOJEWÓDZKI KONKURS GASTRONOMICZNY „FRANKOFONIA 2016”
II i III MIEJSCE DLA UCZNIÓW ZSHG

16 marca 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył III Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Frankofonia 2016” pod honorowymi patronatami Marszałka Województwa Pomorskiego Pana Mieczysława Struka, Prezydenta Miasta Gdańska Pana Pawła Adamowicza, Pomorskiego Kuratora Oświaty Pani Elżbiety Wasilenko. Tematem tegorocznej edycji były „Kolory Francji’

Głównymi celami konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.

W konkursie rywalizowało jedenaście zespołów ze szkół gastronomicznych: Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rumii, Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnychw Przodkowie, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku, Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni.

Jury w składzie: Pan Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pan Krzysztof Wierzba manager gastronomii/ Szef Kuchni Hotelu ,,Trzy Wyspy” w Świnoujściu, Pan Armand Chaillot właściciel manufaktury makaroników Monsieur Armand w Gdyni, Pan Dominique Chesnais Szef Kuchni A la francaise w Gdańsku, Pan Grzegorz Nakrajnik Szef Kuchni La Cucina w Gdańsku, Pan Janusz Małyszko Szef Kuchni So Stay Hotel, Pan Piotr Sawczenko - zastępca Szefa Kuchni "Hotel Mistral Sport" Gniewino przyznało:

II miejsce Natalii Frankiewicz i Idze Metel z klasy IV TGB oraz

III miejsce Patrykowi Alickiemu i Mateuszowi Śledzikowskiemu z klasy III TGB

Do konkursu uczniów przygotowywała pani Bożena Demytruk.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.


II OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY „LITERACKA KUCHNIA”2015I MIEJSCE W KATEGORII LITERACKOŚĆ DLA NATALII FRANKIEWICZ I AGATY KACZYKOWSKIEJ

29 października 2015roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się II Ogólnopolski konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia”2015 pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Pana Mieczysława Struka, Prezydenta Miasta Gdańska Pana Pawła Adamowicza, Pomorskiego Kuratora Oświaty Pani Elżbiety Wasilenko, Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Pana Macieja Dobrzynieckiego, Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pana Krzysztofa Szulborskiego.

Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać zakąskę, deser, przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów literackich.

W konkursie wzięło udział 19 szkół z całej Polski: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Im. Jana Pawła II z Kościelca, Powiatowe Centrum Edukacyjne Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Lęborka, Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania, Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga, Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska, Zespół Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej, Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego z Murowanej Gośliny, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej - Curie z Kwidzyna, Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych z Olsztyna, Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. księcia Sambora II z Tczewa, Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego z Ostródy, Zespół Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa z Ostródy, Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Rusocina, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności z Myślenic, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Rumii, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego z Wejherowa.

Uczestników konkursu oceniało:

Jury Degustacyjne: Pan Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, Pan Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pan Krystian Szidel Szef Kuchni Hotelu Sheraton, Pan Tomasz Koprowski Szef Kuchni Hotelu Grand, Grzegorz Nakrajnik Szef Kuchni Restauracji „La Cucina”, Pani Justyna Zdunek


WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY„MATEMATYKA NA TALERZU – SMAKOŁYKI NA ROK MATEMATYKI”SUKCES NASZYCH UCZNIÓW

7 listopada 2015 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się konkurs kulinarny na danie zainspirowane matematyką. Organizatorem konkursu był Instytut Matematyki na Wydziale Matematyki, Fizyki i Informatyki na Uniwersytecie Gdańskim. Konkurs „Matematyka na talerzu – smakołyki na Rok Matematyki” to jedno z działań prowadzonych w ramach wydarzenia 2015 – Rok Matematyki na Pomorzu.

Zapoznanie z ciekawostkami z matematyki i historii matematyki, kształtowanie kreatywności poprzez szukanie inspiracji w matematyce, rozwijanie umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej oraz rozwijanie wrażliwości estetycznej to główne cele konkursu.

W zmaganiach konkursowych naszą szkołę reprezentowały trzy zespoły.

1.Krystian Buksza, Mateusz Schellenberger z klasy IV TGa sporządzając „Kaczkę z sosem z czerwonego wina, krokietem z kalafiora, pieczonymi warzywami, crudi

te z kapusty włoskiej i puree z dyni” wywalczyli I MIEJSCE w kategorii danie główne.

2.Patryk Alicki, Rafał Romejko z klasy III TGb przygotowując „Okręgi stykające się punktowo z białej czekolady, mięty i malin z odrobiną pikanterii wzdłuż bananowej osi symetrii” zajęli II MIEJSCE w kategorii deser.

Opiekunem laureatów konkursu była Pani Bożena Demytruk.

3.Anna Freiberg, Robert Formella z klasy III KZ wyczarowali „Procentowego królika” i zajęli IV MIEJSCE w kategorii danie główne.

Opiekunem Ani i Roberta była Pani Barbara Pierzchała


GRAND PRIX DLA BEATY KUSTOSZ I TOMASZA GROTA Z KLASY IV TKW I OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE KULINARNYM„LITERACKA KUCHNIA”

W dniu 29.10.2014 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył sięI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia” pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka, Prezydenta Miasta Gdańska Pawła Adamowicza, Pomorskiego Kuratora Oświaty Elżbiety Wasilenko.

W konkursie wzięło udział 19 szkół z całej Polski: Powiatowe Centrum Edukacyjne – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Lęborka, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie z Kwidzyna, Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielsko – Białej, Zespół Szkół nr 2 im. Ks. Warcisława IV ze Szczecinka, Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika z Ostrołęki, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Kościelca, Zespół Szkół Mechanicznych im. Józefa Piłsudskiego z Radziejowa, Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 1 im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego z Warszawy, Zespół Szkół nr 1 im. Jana Pawła II z Władysławowa, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1im. Noblistów Polskich ze Słupska, Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. Księcia Sambora II zTczewa, Zespół Szkół nr 3 im. Hugona Kołłątaja z Szamotuł, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica z Nowogardu, Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Rusocina, Zespół Szkół Agrotechnicznych ze Słupska, Zespół Szkół Rolniczych im Wincentego Witosa z Ostródy, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Gdańska i Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni.

Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać danie główne, deser, przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów.

Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Beata Kustosz i Tomasz Grota uczniowie z klasy IV TK. Swoją kulinarną inspiracje zaczerpnęli z „Rozkosz z Ochmistrzem swoim i ze dwunastą swych służebnic panien” Hieronima Morsztyna przygotowując Suma z groszku i mięty, z pianką z wędzonki, foie gras bon bons z gryką i sosem wiśniowym z zielonym pieprzem” oraz „Czekoladową niespodziankę” , której źródłem była „Pchła Szachrajka” Jana Brzechwy.

Pracę uczniów oceniało jury pod przewodnictwem Krzysztofa Szulborskiego w składzie:

Jury degustacyjne

1. Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

2. Mariusz Gachewicz – Szef Kuchni „Zamku Gniech”

3. Adam Wożniak – Szef Kuchni „Hotel Hilton Gdańsk”

4. Tomasz Deker – Właściciel firmy T. Deker

5. Paweł Mieszała – Mistrz Polski Cukierników i wykładowca Akademii Zeelandia

6. Michał Doroszkiewicz – Doradca technologiczny oraz wykładowca Akademii Zeelandia

7. Krystian Szidel – Szef Kuchni w Hotelu Sheraton Sopot

Jury techniczne

1. Grzegorz Nakrajnik – Szef Kuchni Ristorante „La Cucina”

2. Krzysztof Gradzewicz – Szef Kuchni Hotel Promenada Ostróda

3. Wojciech Dembowski – Szef Kuchni Banglob oraz wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy

Polskich

4. Krzysztof Marciniak – Szef Kuchni Akademii Kulinarnej „Farutex”

5. Rafał Wałęsa – Szef Kuchni Restauracji „Sztuczka” w Gdyni

6.Marcin Pażdzioch – Mistrz Cukiernictwa i właściciel firmy szkoleniowej „Świat

Czekolady”

Jury literackie

1. dr Tomasz Szturo – Wykładowca Kulturoznawstwa z Uniwersytetu Gdańskiego

2. Michał Turek – Redaktor RadiaPlus

3. Monika Jankowska – Redaktor Dziennika Bałtyckiego

W trakcie konkursu odbyły się warsztaty i inspirujące pokazy dla młodzieży i nauczycieli: Pan Krzysztof Wierzba doradca kulinarny Firmy Polska Gastronomia przeprowadził dla nauczycieli pokaz: Metody gotowania „sous – vide”, Panowie Grzegorz Gniech z Firmy ,,Carving-Gniech", Paweł Sztenderski z firmy „ Carving- Art. pl” uczyli młodzież różnych technik carvingu, Pan Tomasz Deker Mistrz cukiernictwa współwłaściciel cukierni T. Deker Patissier& Chocolatier zademonstrował sposoby sporządzania pralin z czekolady, Pan Piotr Sawczenko Szef Kuchni Restauracji Szafarnia 10 i Daniel Borowski Kucharz w Ristorante La Cucina wprowadził młodzież i opiekunów w tajniki kuchni włoskiej.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Do konkursu uczniów przygotowywała Pani Bożena Demytruk.

Raport z Polski http://regionalna.tvp.pl/17510423/03112014

14 minuta i 20 sekunda


Sukces naszych siatkarek

W Turnieju Piłki Siatkowej Dziewcząt i Chłopców im. T. Brzeskiego, który zakończył się 25.10.2014 reprezentacja naszej szkoły zajęła III miejsce. Gratulujemy i czekamy na sukcesy w lidze międzyszkolnej!!!

Naszą szkołę reprezentowały: Kaczykowska Agata i Foltyńska Natalia z klasy III TGB, Gułajska Paulina i Potrykus Marta z klasy II THA, , Poltrok Daria z klasy IV THB, Pisowłocka Justyna, Dzikowska Patrycja i Szadach Karolina z klasy II KZ i Mielewczyk Aleksandra z klasy I TGB.

III EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU NA NAJLEPSZY PRZEPIS KULINARNY WYKORZYSTUJĄCY PRODUKTY ZAREJESTROWANE LUB APLIKUJĄCE O REJESTRACJĘ JAKO CHRONIONA NAZWA POCHODZENIA, CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE ORAZ GWARANTOWANA TRADYCYJNA SPECJALNOŚĆ

Udział ucznia klasy IV Tk Tomasza Grota w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszy Przepis Kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, którego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wykonawcą – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Celem konkursu była edukacja w dziedzinie zawodowej oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Zadaniem uczestnika było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jedenpolski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Konkurs składał się z III etapów:

I etap – wysłanie pracy konkursowej – dokładny opis przepisu kulinarnego z uzasadnieniem wyboru produktów i uzasadnieniem kompozycji ich zestawienia oraz co najmniej 2 zdjęć zgłaszanej potrawy. Warunkiem było wykorzystanie minimum jednego produktu aplikującego lub zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Tomasz w swojej potrawie wykorzystał aż 8 takich produktów( Jagnięcina podhalańska, Trójniak, Wiśnia nadwiślańska, Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, Kiełbasa jałowcowa, Bryndza podhalańska, Miód drahimski, Olej rydzowy)

II etap – ocena merytoryczna prac czyli wyłonienie laureatów.

Do udziału w konkursie zgłoszono wiele prac. W wyniku zsumowania ocen 8-osobowego jury składającego się z szefów kuchni, znawców produktu regionalnego i kuchni regionalnej, popularyzatorów produktów regionalnych i tradycyjnych, przedstawicieli organizatorów i wykonawcy konkursu, wybrano 11 laureatów, którzy zostali zaproszeni do wzięcia udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu. W wyniku oceny merytorycznej praca Tomasza zajęła siódmą lokatę zdobywając 246 punktów.

III etap – Ogólnopolski Finał Konkursu

Finał konkursu odbył się 11 października 2014 r w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO, Al. Jerozolimskie 184 w Warszawie. Udział w finale wzięło 11 drużyn z całej Polski: Kołobrzegu, Wrocławia, Warszawy, Słupska, Suwałk, Kościelca, Kościerzyny, Ostrołęki, Łodzi . Poziom umiejętności wszystkich uczestników był bardzo wysoki a zarazem wyrównany. Tomasz godnie reprezentował naszą szkołę.

Podczas finału sporządzał: „Comber pieczony w sośnie z sosem miodowo-wiśniowym, na „Pięknym Jasiu” aromatyzowanym jałowcem, z puree szparagowym z bryndzą, z kurkami w miodzie drahimskim na ziemi jadalnej z kwiatami biedrzeńca, szparagami sous wide w mleku pomarańczowym i kompresowaną botwinką”.”

Opiekunem w przegotowaniach do konkursu była Pani Bożena Demytruk.


SZKOLENIE Z MARCINEM BUDYNKIEM

W ramach projektu „Program informacyjno – szkoleniowy z zakresu jakości mięsa drobiowego”, którego pomysłodawcą i koordynatorem jest Związek Polskie Mięso, 17 września 2014 r. w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów technikum gastronomicznego, poprowadzone przez Marcina Budynka - cenionego w świecie gastronomii autorytetu kulinarnego.

Marcin Budynek – szef kuchni i dyrektor gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie; założyciel Akademii Kulinarnej; przeszedł szkolenie we francuskiej szkole gastronomicznej pod Paryżem, wieloletni szef kuchni Hotelu Bryza w Juracie; doświadczenie zawodowe zdobył m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA; laureat konkursów m.in. Kreator Smaku, Złota Patelnia, Dania Wigilijne.

Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa drobiowego oraz przeprowadzenie instruktażu z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa.

Szkolenie składało się z części teoretycznej i praktycznej.

W części teoretycznej udział wzięła młodzież klasy IV TG oraz klasy IV TK

W trakcie części teoretycznej Pan Marcin wraz z Panią Judytą Szymkowiak przypomniał młodzieży podstawowe wiadomości dotyczące drobiu tj. podział drobiu, rozbiór drobiu na elementy gastronomiczne, skład chemiczny , podstawowe obróbki termiczne drobiu oraz walory kulinarne drobiu. Pan Marcin Budynek zaskoczył młodzież wieloma informacjami i nowinkami, których nie można znaleźć w podręcznikach szkolnych.

Natomiast część praktyczna, w której udział wzięła młodzież z klasy IV TK odbywała się w dwóch grupach. Uczniowie pod bacznym okiem Marcina Budynka i Jego Zespołu z Akademii Kulinarnej, mieli okazję przygotować bardzo ciekawe potrawy z zastosowaniem drobiu grzebiącego i wodnego. Nauczyli się również dobierać i przygotowywać dodatki do tych potraw jak i pięknie prezentować je na talerzu.

Na zakończenie szkolenia praktycznego, jego uczestnicy otrzymali od Marcina Budynka certyfikaty potwierdzające ukończenie kursu.

Marcin Budynek wykazał się w pełni profesjonalizmem oraz doświadczeniem zawodowym w prowadzeniu tego typu szkoleń. Swoją postawą, energią i niezaprzeczalnie ogromną wiedzą przyciągnął uwagę nie tylko uczniów ale i szerokie grono nauczycieli.


Konkurs kulinarny „MŁODE TALENTY” na targach gastronomicznych REDA 2014.
II MIEJSCE DLA UCZNIÓW ZSHG

4 kwietnia 2014r w hotelu IBIS STYLES w Redzie podczas targów spożywczo – gastronomicznych organizowanych przez firmę GASTREM odbył się konkurs kulinarny pt „MŁODE TALENTY”.

Warunkiem uczestnictwa w konkursie było stworzenie drużyny składającej się z 3 uczniów. W ramach rywalizacji drużyna miała za zadanie wykonać przystawkę i danie główne, z produktów udostępnionych na targach przez organizatora tj. ryby, mięso, dodatki skrobiowe, warzywa itp. Każda drużyna zobowiązana była do zgłoszenia przed członkami jury, jakie potrawy zamierzała przygotować z wybranych produktów. Potrawy należało zgłosić przed rozpoczęciem konkursu. Czas na wykonanie zgłoszonych dań wynosił 45 minut. Uczestnicy konkursu musieli wykazać się kreatywnością, pomysłowością, umiejętnością pracy w zespole, pracy pod presją, a presja była ogromna, bo był to czas.

W konkursie udział wzięło 7 drużyn ze szkół gastronomicznych – z Przodkowa, Słupska, Kłanina, Wejherowa, Gdańska i Gdyni.

Naszą szkołę wspaniale reprezentowała drużyna, w skład której wchodzili:

1. Grota Tomasz z klasy III TK nominowany przez kolegów szefem drużyny

2. Marzejon Grzegorz z klasy IV TGb

3. Necel Krystian z klasy III TK

Uczniowie na przystawkę przygotowali Łososia kompresowanego z pianką z buraka w towarzystwie puree z groszku i bryndzy ze śmietanką”, a danie główne to „Pierś z kaczki na prażonej kaszy gryczanej i chutney z żurawiny w towarzystwie puree z selera i sosu śliwkowo – kawowego”.

Opiekunem uczniów była pani Bożena Demytruk.


VI Międzyszkolny Konkurs
Wiedzy o Turystyce i Hotelarstwie

Dnia 04.04.2014 br. w Zespole Szkół Turystyczno-Hotelarskich w Elblągu odbyła się VI edycja Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy o Turystyce i Hotelarstwie. Podczas pierwszego etapu czterdziestu uczniów zmagało się z 50 pytaniami z dwóch kierunków kształcenia – hotelarstwa i turystyki. 10 uczniów, którzy otrzymali największą ilość punktów, zakwalifikowało się do drugiej część konkursu. Była to część praktyczna, która polegała na wykonaniu procedury „przyjęcia rezerwacji telefonicznej od gościa zagranicznego”.

Naszą szkołę reprezentowały uczennice z IV Technikum Hotelarskiego – Karolina Brzeska klasa IV THa i Michalina Kantecka klasa IV THb.

Zwycięzcą VI edycji Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy o Turystyce i Hotelarstwie została tegoroczna Mistrzyni Wiedzy Hotelarskiej - Karolina Brzeska. Michalina Kantecka również wykazała się wysokim poziomem wiedzy i umiejętności i zajęła IV miejsce.

Naszym uczennicom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia na Maturze


Międzyszkolny konkurs gastronomiczny
„Jej wysokość kura”

Dnia 02.04.2013 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie odbył się z międzyszkolny konkurs gastronomiczny, o tematyce „Jej wysokość kura”. Uczniowie mieli za zadanie wykonać danie główne z kury, bądź z jej elementów z dodatkiem skrobiowym i witaminowym.

Z naszej szkoły wzięło udział dwóch uczniów z II klas Technikum Gastronomicznego:

- Agata Kaczykowska z potrawą : „Pieczona pierś z kurczaka marynowana w limonce i świeżej bazylii nadziewana suszonymi pomidorami na musie z selera podana z purre z zielonego bobu ”, zajęła III miejsce.

- Damian Malinowski z potrawą: „Pieczone udka kurczaka z sosem miodowo – żurawinowym, purre ziemniaczanym i grillowanymi roladkami z cukinii.” , zajął II miejsce.

Celem konkursu było:

- doskonalenie umiejętności kulinarnych

- pobudzanie i rozwijanie zainteresowań oraz inspirowanie do tworzenia receptur nowych potraw

- konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych szkół

- integracja szkół o profilu gastronomicznym

-aktywizowanie współpracy międzyszkolnej i z pracodawcami uczniów.


WOJEWÓDZKI KONKURS GASTRONOMICZNY „FRANKOFONIA 2014”
I i II miejsce dla ZSHG w Gdyni

27.03.2014 r w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył się Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Frankofonia2014” ,pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego, Prezydenta Miasta Gdańska i Pomorskiego Kuratora Oświaty. Tematem konkursu były „Świąteczne potrawy francuskie”.

W zmaganiach kulinarnych udział brały zespoły 2-osobowe z pięciu gastronomicznych szkół województwa pomorskiego. Rywalizacja była bardzo wyrównana. Każdy zespół w czasie 90 minut musiał zaprezentować umiejętności w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni francuskiej w nowoczesnej aranżacji zgodnie z tematem konkursu

Naszą szkolę reprezentowały dwa zespoły:

1. Magda Witkowska, Marcin Żabinski z klasy III TG

2. Grzegorz Marzejon z klasy IV TGb, Tomasz Grota z klasy III TK

I MIEJSCE przyznano MAGDZIE i MARCINOWI za przygotowanie „Piersi z kaczki w towarzystwie ziemniaczków au gratin i karmelizowanych szalotek z aromatycznym sosem leśnym i musem z wątróbki”.

II MIEJSCE wywalczyli GRZEGORZ i TOMASZ prezentując „Perliczkę na kaszy gryczanej z wątróbką gęsią i Crème brûlée”

Zmagania uczestników konkursu oceniało jury składające się z szefów kuchni z Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz renomowanych restauracji i hoteli Trójmiasta tj. Restauracja Malika w Gdyni, Restauracja Cyrano et Roxane w Sopocie, Restauracja a la Franccaise w Gdańsku, Restauracja Filharmonia w Gdańsku.

Do konkursu uczniów przygotowywała pani Bożena Demytruk.


Międzywojewódzki Konkurs „Mistrz Wiedzy Hotelarskiej” w Zespole szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku

W dniach 11.03 i 12.03.2014 roku odbył się Międzywojewódzki Konkurs Wiedzy Hotelarskiej w Słupsku. W konkursie wzięło udział 20 uczniów klas hotelarskich z 10 szkół województwa pomorskiego, warmińsko - mazurskiego i zachodniopomorskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice: Karolina Brzeska z klasy IV THA i Aleksandra Hinz z klasy III THB.

Konkurs składał się z trzech etapów:

I - eliminacje szkół na podstawie nadesłanych prezentacji na temat "Zaprojektuj ofertę usług dodatkowych w hotelu Twoich marzeń, uwzględniając atrakcyjność regionu, w którym mieszkasz"

II – autoprezentacja wszystkich uczestników oraz test składający się z 30 pytań z zakresu hotelarstwa i obsługi konsumenta

II – finał, w którym bierze udział 8 uczestników z najwyższą liczbą uzyskanych punktów, składający się z dwóch części: obsługa konsumenta i obsługa gościa w recepcji.

Po dwóch etapach konkursu do finałowej „ósemki” zakwalifikowały się Karolina Brzeska i Aleksandra Hinz.Finał konkursu odbył się w Hotelu Dolina Charlotty Resort& SPA .Uczennice bardzo dobrze poradziły sobie z zadaniem praktycznym dotyczącym obsługi konsumenta oraz obsługi gościa w recepcji .W wyniku wszystkich etapów tytuł Mistrza Wiedzy Hotelarskiej zdobyła Karolina Brzeska a tytuł I Vicemistrza - Aleksandra Hinz .

Uczennice w nagrodę otrzymały indeksy na Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Turystyki w Gdańsku i na Wyższą Szkołę Gospodarki w Bydgoszczy oaz nagrody rzeczowe i pobyty weekendowe w Hotelu Dolina Charlotty Resort & SPA i Sound Garden Hotel w Warszawie.


II MIEJSCE DLA TOMKA I KRYSTIANA Z III TK W III WOJEWÓDZKIM KONKURSIE KULINARNYM „KUCHNIA LITERACKA”

Dnia 29 października 2013r w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się III Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Literacka Kuchnia" pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Gdańska oraz Pomorskiego Kuratora Oświaty.

W konkursie udział wzięło 16 zespołów 2-osobowych z gastronomicznych szkół województwa pomorskiego. Rywalizacja była bardzo wyrównana. Każdy zespół przygotowywał dwie potrawy: zakąskę zimną lub gorącą i deser na podstawie wyszukanego z literatury pięknej przepisu.

Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły 2-osobowe:

1.Tomasz Grota, Krystian Necel z klasy III TK

2.Ewelina Grabowska, Grzegorz Marzejon z klasy IV TGb

Tomasz i Krystian zajęli II miejsce a swoją inspirację zaczerpnęli z "Zwiadowcy 8. Królowie Clonmelu " Flanagana John, przygotowującTurbota na parze z nutą masła pikantno-imbirowego podanego na kremowym puree marchewkowym” oraz „Zupę papuzią z karmelizowanymi ciastkami owsianymi , kawiorem z mango i mascarpone”, której źródłem była "Papuga Flauberta” Juliana Barnes

Ewelina i Grzegorz swoją inspiracje zaczerpnęli z „Lalki” Bolesława Prusa i sporządzaliSandacz w trzech wcieleniach orazCzekoladowe fondant z sosem waniliowym i winnymi galaretkami” z „Lunch w Paryżu” Elizabeth Bard

Do konkursu uczniów przygotowywała pani Bożena Demytruk.


II edycja Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszy Przepis Kulinarny

WYRÓŻNIENIE DLA GRZEGORZA MARZEJON Z KL. IV TGb w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszy Przepis Kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, którego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wykonawcą – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Celem konkursu była edukacja w dziedzinie zawodowej oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Konkurs składał się z III etapów:

I etap – wysłanie pracy konkursowej – dokładny opis przepisu kulinarnego z uzasadnieniem wyboru produktów i uzasadnieniem kompozycji ich zestawienia oraz co najmniej 2 zdjęć zgłaszanej potrawy. Warunkiem było wykorzystanie minimum jednego produktu aplikującego lub zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Grzegorz w swojej potrawie wykorzystał aż 7 takich produktów( Bryndza podhalańska, Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, Jabłka grójeckie, Miód drahimski, Oscypek, Truskawki kaszubskie, Wiśnie nadwiślańskie)

II etap – ocena merytoryczna prac czyli wyłonienie laureatów.

Do udziału w konkursie zgłoszono 95 prac z 42 szkół, z czego etap formalny pomyślnie przeszły 93 zgłoszenie. W wyniku zsumowania ocen 8-osobowego jury składającego się z szefów kuchni, znawców produktu regionalnego i kuchni regionalnej, popularyzatorów produktów regionalnych i tradycyjnych, przedstawicieli organizatorów i wykonawcy konkursu, wybrano 10 laureatów, którzy zostali zaproszeni do wzięcia udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu. W wyniku oceny merytorycznej praca Grzegorza zajęła drugą lokatę zdobywając 246 punktów , tylko jeden punkt mniej od lokaty pierwszej.

III etap – Ogólnopolski Finał Konkursu

Finał konkursu odbył się 5 października 2013 r w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie.

Grzegorz Marzejon podczas finału sporządzał:

Pierś z gęsi na postumencie z „Pięknego Jasia” w towarzystwie ziemniaków z oscypkiem w chrupiącej skórce orzechowej, torcika buraczanego z bryndzą, z nutką karmelizowanych jabłek i sosu wiśniowo –winnego”.


Opiekunem w przegotowaniach do konkursu była Pani Bożena Demytruk.

Gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!


Warsztaty kulinarne „Gotuj z babcią”

ZSHG we współpracy ze Stowarzyszenie POMORZE-MY w ramach zadania publicznego: Działalność na rzecz osób w wieku emerytalnym „Organizacja czasu wolnego Gdynia 55+" realizuje warsztaty kulinarne „Gotuj z babcią” finansowane przez Gminę Miasta Gdynia.

Jest to cykl integracyjnych, międzypokoleniowych zajęć, w ramach których gdyńscy seniorzy przekazują młodzieży znane z własnych doświadczeń, regionalne tradycje kulinarne i przepisy domowe. Młodzież natomiast zapoznaje seniorów z nowoczesnymi technologiami sporządzania potraw i ciekawymi przepisami kuchni międzynarodowej. Zajęcia prowadzone są w postaci wspólnego gotowania. Spotkania odbywają się raz w miesiącu, w okresie od 01.02.2013 do 31.12.2013.

Na zakończenie projektu w listopadzie/grudniu zorganizowane będzie spotkanie wszystkich dotychczasowych uczestników, na którym zaprezentowane zostaną najbardziej udane przepisy kulinarne.


VI FESTIWAL POTRAW KASZUBSKICH „KASZËBSCZÉ JESTKÚ”

Dnia 28 września 2013 roku uczennice II klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej: Daria Kołodzińska, Anna Żabińska, Patrycja Pokrzywnicka reprezentowały szkołę na VI Festiwalu Potraw Kaszubskich w Ostrzycach, który był organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie.

Celem konkursu była m.in. popularyzacja dziedzictwa kulinarnego regionu, zachowanie tradycji kulinarnej Kaszub, stworzenie nowych jakościowo potraw w oparciu o produkty i przepisy kaszubskie. Potrawy przygotowane przez uczennice: Gulasz z dorsza po kaszubsku oraz Kaszubski kuch marchewny były wysoko oceniane i w mgnieniu oka zniknęły z naszego stanowiska. Ostatecznie Zespół Szkół Hotelarsko- Gastronomicznych zdobył wyróżnienie w kategorii: szkoły gastronomiczne


Międzyszkolny konkurs gastronomiczny "Dary Morza"

Dnia 12.04.2013 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr3 w Wejherowie odbył się z międzyszkolny konkurs gastronomiczny, o tematyce „Dary Morza”.

Z naszej szkoły wzięło udział dwóch uczniów z IV klasy Technikum Gastronomicznego:

- Kornelia Rekowska- Wantoch z potrawą : „Owinięty łosoś bałtycki w towarzystwie kurek oraz krewetek”, zajęła II miejsce.

- Sebastian Littwin z potrawą: „Łosoś bałtycki z krabem i chorizo w towarzystwie „ Jacka Danielsa” , zajął III miejsc

Celem konkursu było:

- doskonalenie umiejętności kulinarnych

- pobudzanie i rozwijanie zainteresowań oraz inspirowanie do tworzenia receptur nowych potraw

- konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych szkół

- integracja szkół o profilu gastronomicznym

- aktywizowanie współpracy międzyszkolnej i z pracodawcami uczniów.


Finał Międzyszkolnego Konkursu "Wiedza o regionie"

Dnia 10 kwietnia w Zespole Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni odbył się finał II Międzyszkolnego Konkursu "Wiedza o Regionie". Patronat naukowy nad konkursem objęła Europejska Szkoła Wyższa w Sopocie. Zadaniem finalistów było przedstawienie prezentacji multimedialnej o wybranym miejscu w naszym województwie. Prezentacje oceniało jury, w składzie:

przewodniczący jury: dr Piotr Lorkowski - dziekan Europejskiej Szkoły Wyższej w Sopocie

członkowie jury: mgr Jolanta Głodowska - nauczyciel historii i języka kaszubskiego w Szkole Podstawowej nr 26 w Gdyni

p. Marek Rusztyn - absolwent WSM, hotelarz, gastronomik i żywieniowiec

p. Dawid Ochab - projektant stron www

Zwycięzcą konkursu została uczennica Państwowych Szkół Budownictwa w Gdańsku – Balbina Makurat. Drugie miejsce zajął uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku – Mateusz Bańka. Natomiast na trzeciej pozycji znalazła się uczennica Zespołu Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni Michalina Kantecka. Wszyscy finaliści uhonorowani zostali dyplomami, pucharami oraz upominkami.


Znani i lubiani gotują z uczniami

W dniu 17.04.2013 w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbyła się pierwsza edycja konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami" potrawy regionu pomorskiego.
Uczestnikami konkursu były znane osoby cieszące się autorytetem i zaufaniem w regionie.
1) p. Wojciech Szczurek-Prezydent Miasta Gdyni
2) p. Ewa Łowkiel-V-ce Prezydent Miasta Gdyni
3) p. Jerzy Zając-dyrektor Urzędu Miasta Gdyni
4) p. Krystyna Przyborowska- Naczelnik Wydziału Edukacji w Gdyni
5) p. Irena Muszkiewicz – Herok – Prezes Fundacji Gospodarczej
6) pWojciech Zieliński – Dyrektor Teatru Miejskiego w Gdyni
7) p.Piotr Semków – Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni
8) p.Mirosław Czechowski – Prorektor ds. Nauki Akademii Morskiej w Gdyni
Oraz uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni:
1) KarolinaWantoch-Rekowska kl. IV Tgb
2) Sebastian Littwin kl.IVTgb
3) Krzysztof Michałowski kl. III Tga
4)LukaszDólny kl. III Tga
5.)Michał Fedurek kl. III Tgb
6) Jakub Krzesowski kl. III TU
7) Tomek Grota kl. II Tk
8) Paulina Brzozek kl. II Tg
Drogą losowania zostało utworzonych 8 zespołów dwuosobowych składających sie z gościa i ucznia. Zespółw ciągu 100min musiał przygotowaćdanie zasadnicze ( 4 porcje) składające się z piersi gęsiej, dodatku skrobiowego, warzywnego i sosu. Wszyscy uczestnicy konkursu bardzo się starali, żeby potrawy były smakowite i przypominały nam o tradycji kulinarnej naszego regionu . Na stołach królowała gęś pieczona faszerowana, duszona i smażona w towarzystwie golców kaszubskich, plińców, grucholca, pierogów z kaszą gryczaną i dodatkami takimi jak:musy i sałatki z buraków, brukwi, kapusty czerwonej w połączeniu z ziołami i owocami z naszego regionu. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosów gorących na bazie żurawiny, borówek, malin, jabłek i gruszek.
Nad częścią merytoryczną konkursu czuwało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.


X Międzyszkolnego Konkursu Nakrywania Stołów
„Tradycja i współczesność na pomorskim stole”

W dniu 17.04.2013 w Zespole Szkół Hotelarsko- Gastronomicznych w Gdyni odbyła się jubileuszowa X edycja Międzyszkolnego Konkursu Nakrywania Stołów- „Tradycja i współczesność na pomorskim stole”.

Głównym celem konkursu było rozwijanie zainteresowań zawodowych przez edukację w zakresie kuchni pomorskiej oraz promocje lokalnego dziedzictwa.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu nakrycia stołu dla 2 osób zgodnie z zaplanowanym menu , w którym uwzględniono minimum 3 zarejestrowane produkty tradycyjne województwa pomorskiego .W konkursie uczestniczyło 6 zespołów, reprezentujących szkoły:

Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich Gdańsk ul. Legionów 7 w Gdańsku – 1 zespół

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr1 im. Noblistów Polskich w Słupsku - 2 zespoły

Zespół Szkół Ekonomicznychim ks.Janusza St.Pasierba w Tczewie -1 zespół

Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni - 2 zespoły

Uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem i znajomością tematu. Przygotowali stoły umiejętnie łącząc elementy tradycyjne z współczesnymi trendami.

Jury w składzie

Adam Krupa – dyrektor Hotelu Mistral w Gniewinie, Tomasz Rusik – przedstawiciel Unilever Food Solutions, Michał Gustyn – manager w Hotelu Sheraton Sopot; Żaneta Wlazło – manager w Hotelu Sherton Sopot

nie miało łatwego zadania i przyznało 6 nagród w następujących kategoriach:

1.Prezentacja stołu - uczennice Wiktoria Martynienko i Nikola Sadocha z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku

2.Najlepsza interpretacja tematyki konkursu- uczennice Monika Burzyńska i Agnieszka Piotrkowska również ze szkoły w Słupsku

3.Aranżacja stołu- uczennice Patrycja Jelińska i Patrycja Wiecka z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie

4.Atrakcyjne menu i szata graficzna karty- uczennice Sandra Ciołek i Laura Kopińska z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Gdańsku

5.Ogólna estetyka stołu –uczennice Aleksandra Hinz i Anna Kososka z Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni

6.Kreatywność i poprawność nakrycia stołu – uczennice Karolina Wdowiak i Agnieszka Wruk również z naszej szkoły.

Sponsorami nagród rzeczowych w postaci elementów zastawy stołowej po raz kolejny był Prezydent Miasta Gdyni.



III miejsce dla ZSHG na II Ogólnopolskiej Sztafecie Kulinarnej Młodych Kucharzy !!!

23 maja 2013 podczas Targów Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO 2013 odbyła się II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy. W zmaganiach kulinarnych wzięło udział 8 drużyn wybranych spośród 40 zgłoszonych.

Każda drużyna miała za zadanie przygotować: zupę rybną (z określonych gatunków ryb), pełnowartościowe II danie ( z zastosowaniem polędwiczki wieprzowej i bobu) oraz deseru (z wykorzystaniem mięty, czekolady, malin i pomarańczy).

Naszą szkolę reprezentowały uczennice klasy II TG.

Weronika Woszczyk przygotowywała - zupę z pomuchla w towarzystwie mleczka kokosowego, Magda Witkowska - polędwiczki wieprzowe z bakaliami w towarzystwie plińców z bobem i karmelizowanych juniorek a Hanna Knapińska - grysik malinowo-pomarańczowy w towarzystwie czekolady i mięty.