KONKURSY PLANOWANE W ROKU SZKOLNYM 2018/2019

Konkurs gastronomiczny

Pasja smaku potraw zimową porą z wykorzystaniem owoców i warzyw”.

Dnia 7.02.2019 r. w naszej szkole odbył się gastronomiczny konkurs szkolny: „Pasja smaku potraw zimowa porą z wykorzystaniem owoców i warzyw”.

Celem konkursu było:

- rozwijanie przez uczniów wiedzy i umiejętności z zakresu przedmiotów zawodowych gastronomicznych,

- rozwijanie zainteresowań zawodowych wśród uczniów, zachęcanie do samokształcenia

i doskonalenia zawodowego,

- wytypowanie najlepszych uczniów w ramach zdrowej rywalizacji

- rozwijanie poczucia piękna i estetyki,

- rozwijanie pomysłowości i inicjatywy,

- kreowanie osobowości zawodowej,

- wykorzystanie bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionów,

- wykorzystanie sezonowości owoców oraz warzyw,

- dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych.

W konkursie wzięli udział uczniowie klasy 1-3 Technikum Gastronomicznego oraz Branżowej Szkoły pierwszego stopnia Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznego w Gdyni. Zadaniem uczestników było przygotowanie 2 porcji zakąsek z wykorzystaniem owoców

i warzyw dostępnych zimą.

Do konkursu przystąpiło 7 uczniów:

  • Marika Borys I BK
  • Jakub Skelnik I TGA
  • Karolina Gollnau III TG B
  • Emilia Winczewska III TG B
  • Wiktoria Kuchta I BK
  • Oliwia RudnikI TG B
  • Urszula Ołtarzewska I TG B

Laureatami konkursu zostali:

I miejsce: Wiktoria Kuchta I BK

Tarta w asyście czerwonych warzyw/buraka z serem kozim”

II miejsce: Emilia Winczewska III TG B

„Mufinka warzywna w asyście pieczonego burakai awokado”

III miejsce: Karolina Gollnau III TG B

„Mini tarta z kurczakiem i warzywami”

Zwycięzcom gratulujemy. Pozostałym uczestnikom dziękujemy za zaangażowanie i udział

w konkursie.

mgr inż. Barbara Kosela

mgr inż. Janina Wołosewicz